HET VERHAAL VAN DE GEBROEDERS DELOOR

30 August 2021 Door Elien Kaes Geschiedenis

Deze week komt de Ronde van Spanje weer teneinde. De wielerwedstrijd die klein begon en uitgroeide tot een grote klassieker, ook wel het kleine broertje van de Tour en de Giro genoemd, werd voor het eerst verreden in 1935. Dat jaar wist de Belg Gustaaf DeLoor de titel mee naar huis te nemen en ook in 1936 eindigde Gustaaf eerste. Gustaafs oudere broer Alfons DeLoor werd tweede, een topjaar voor de broers DeLoor dus!

Alfons en Gustaaf DeLoor op de Ronde van Spanje in Retro Wielershirts
De broers DeLoor tijdens de Ronde van Catalonië (3e en 4e van links)

We zien het wel vaker, broers die koersen en succes kennen, denk maar aan de gebroeders Coppi. In de jaren ’30 vormde de Belgische broers DeLoor zo een befaamd duo. Alfons werd geboren in 1910 en was drie jaar ouder dan zijn broer Gustaaf DeLoor. Al van jongs af aan droomde ze ervan om te gaan koersen en deze droom maakte ze ook waar. Hun eerste hoogtepunt was in 1932 toen Alfons tweede werd in de Ronde van Vlaanderen. Zijn jongere broer Gustaaf deed dat jaar mee met de Ronde van Vlaanderen voor beloften en eindigde hierbij op de eerste plaats op 18-jarige leeftijd!

In eendagswedstrijden wisten de broers steeds goed de presteren, dit was vooral zo op Luik-Bastenaken-Luik. In 1937 eindigde Gustaaf hier op de 2de plaats, net achter Eloi Meulenberg, die later dat jaar wereldkampioen werd. De beste prestatie was echter van Alfons die de eerste plaats wist te behalen op Luik-Bastenaken-Luik in 1938! Ook in kleine rittenwedstrijden blonken de broers uit. Zo eindigde ze sterk op de Ronde van België (1933: Alfons werd tweede, 1934: Alfons werd derde en Gustaaf vierde) en ook op Parijs-Nice eindigde Alfons vierde.

De overwinningen van de Ronde van Spanje

De beste resultaten behaalde ze echter niet op Vlaamse wegen, maar wel in het warme Spanje. Ze namen voor het eerst deel aan een Spaanse wielerrit in 1934, namelijk de Volta Ciclista a Catalunva. Deze Spaanse wielerwedstrijd beviel hun duidelijk goed, want het jaar daarop startte ze allebei op de eerste editie van de Ronde van Spanje. Deze rittenkoers van 4425km strekte zich uit over twee weken. Toen was de Ronde van Spanje nog niet zo befaamd en trokken nog weinig niet-Spanjaarden naar daar om te fietsen. Dit was onder andere te verklaren doordat wielrennen nog niet zo populair was in Spanje en zowel de warme temperaturen, de voeding als de taal een hele aanpassing was voor niet-Spanjaarden. Echter was het op die eerste editie slecht weer en dit speelde zeker in het voordeel van de Belgen. Dat jaar wist de 22-jarige Gustaaf de eerste plaats te behalen na een spannend duel met de Spaanse favoriet Mariano Canardo! Ook Alfons deed het niet slecht: hij behaalde de 6de plaats. Deze ervaring smaakte naar meer en het jaar erop trokken de broers dan ook opnieuw naar de startlijn van de Ronde van Spanje. Hier kwam Canardo zwaar ten val, waardoor Gustaaf dominant was in deze editie. Uiteindelijk wist Gustaaf opnieuw de Ronde van Spanje te winnen en werd zijn broer Alfons tweede, mooie resultaten voor de familie DeLoor dus! Vanaf 1937 kon de ronde van Spanje jammer genoeg niet doorgaan door de Spaanse burgeroorlog. Ondanks dat de Vuelta in de jaren ’30 nog een kleinere wielerwedstrijd was dan nu, zijn deze overwinningen toch zeker merkwaardig!

Gustaaf DeLoor op de Ronde van Spanje in Retro WielershirtsGustaaf DeLoor (rechts) op de Vuelta

Wielrennen in Spanje was zeker een positieve ervaring voor Gustaaf, die stelde dat de Spanjaarden gewoon wat ervaring ontbraken in die tijd. Ze waren uitstekende klimmers, maar in de afdaling begonnen ze te klungelen. Zo kon Gustaaf hier steeds gemakkelijk weer terug bijtrekken. Daarenboven lieten de Spanjaarden zich snel afleiden door theaters, feestjes en bioscopen; ze dronken veel en bezochten bekende monumenten. Ze vulden hun drinkbussen met alcoholische dranken, terwijl de Belgen geitenmelk dronken. Zelf omschreef Gustaaf de Spaanse wielrenners als vriendelijke gasten die zich nooit tegen de Belgen keerde, ze voelde zich daar dus zeker welkom.

De jaren na de Vuelta

Vanaf 1937 konden de broers dus niet meer deelnemen aan de Ronde van Spanje en daarom stonden ze aan de startlijn van enkele grote wielerwedstrijden. Dat jaar nam Alfons deel aan de Giro d’Italia, maar hier kon hij niet meer behalen dan een tweede plaats in de zesde etappe. Dit kon wel goed gepraat worden doordat de Giro dat jaar veel zwaarder gemaakt was in de bergen. Er kwamen uiteindelijk dan ook maar 41 van de 93 starters aan, waarvan slecht drie buitenlanders. Al bij al dus ook geen slechte prestatie van Alfons dus!

Gustaaf deed dat jaar mee aan de Tour de France, hier behaalde hij één ritzege in de zesde etappe van Genève naar Aix-les-Bains. Hij startte dat jaar als onafhankelijke, toch hielp hij Sylvère Maes in de achtervolging. Hiervoor kreeg Gustaaf dan ook een tijdstraf, want onafhankelijke mochten geen hulp bieden aan andere renners. Uiteindelijk wist Gustaaf toch nog een mooie 16de plaats op zijn naam te schrijven.

Niet vergeten

Hun prestaties worden in hun geboortegemeente nog altijd herinnerd met een straat die naar hun vernoemd werd, namelijk het ‘Gebroeders De Loorplein’. Toch is Gustaaf DeLoor één van de enige wielerkampioenen waarover in België geen boek geschreven is. Wel werd er in Spanje een bibliografie geschreven met de titel ‘Gustaaf Deloor: From the Vuelta to the Moon’. Hierin wordt het verhaal van de relatief onbekende Gustaaf DeLoor verteld die twee keer de Vuelta won en wiens carrière werd stopgezet door de tweede wereldoorlog. Hij vocht voor zijn land, werd gegrepen door de Nazi’s, overleefde een concentratiekamp en verhuisde naar de VS.

Haal jij ook graag leuke verhalen op uit de wielerwereld van vroeger en wil je ook wielrennen in een Retro Wielershirt? Aarzel dan zeker niet om onze andere blogs te lezen en ons uitgebreide aanbod aan Retro Wielershirts te bekijken op onze webshop!


Voeg je reactie toe