GENT-WEVELGEM DOOR DE JAREN HEEN

16 March 2022 Door Elien Kaes Geschiedenis

De Vlaamse klassieker Gent-Wevelgem heeft een rijke wielergeschiedenis die start in 1934. Toen werd de wedstrijd nog alleen verreden bij de amateurs en tussen 1936 en 1939 bij de onafhankelijken, om in 1945 (na een onderbreking tijdens de oorlog) omgedoopt te worden tot een topper voor de profrenners. Jarenlang werd de klassieker op de woensdag tussen de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix gehouden, maar nu is deze verplaatst naar de zondag voor de Ronde van Vlaanderen. In het parcours zitten verschillende beklimmingen, waarvan de opvallendste de Kemmelberg is. Gent-Wevelgem is een van de grote klassiekers in Vlaanderen, maar toch staat het ook bekend als de voorbereiding op de Ronde van Vlaanderen, aangezien het een week hiervoor plaatsvindt.

gent wevelgem

Gent-Wevelgem 1967

Enkele leuke weetjes over Gent-Wevelgem

De eerste editie
Tijdens de eerste editie van Gent-Wevelgem voor profs was er al meteen veel opschudding. Na een spannende sprint werd Maurice Van Herzele uitgeroepen tot winnaar. Een paar dagen later verscheen echter deze foto in de krant, waarop de jury terugkwam op haar beslissing en zo werd uiteindelijk Robert Van Eenaeme de officiële winnaar. Robert won deze wedstrijd voorheen ook al tweemaal bij de onafhankelijken.

Tweedaagse wielerwedstrijd
Van 1957 tot en met 1959 ging Gent-Wevelgem in hetzelfde weekend als Omloop Het Volk (nu Omloop Het Nieuwsblad) door. Het format was toen een tweedaagse koers met dus ook maar één winnaar die de Trofee van Vlaanderen won. In 1960 werd Gent-Wevelgem terug een eendaagse wedstrijd doordat de Belgische Wielrijdersbond een conflict kreeg met de organisatie van Omloop Het Volk. Hierdoor werd deze wedstrijd van de kalender geschrapt en hield dus de Trofee van Vlaanderen op met bestaan. Alle hellingen van beide wedstrijden werden hierna opgenomen in Gent-Wevelgem met: muur van Geraardsbergen, Kwaremont, Kluisberg, Tiegemberg, Kemmelberg, Vidaigneberg en Helling van Mesem.

Kemmelberg
Gent-Wevelgem kent een rijke geschiedenis aan parcourswijzigingen, alleen de Kemmelberg is bijna altijd een constante geweest over de jaren heen. Dit is een korte, maar zeer steile beklimming op kasseien, waar de renners gewoonlijk tweemaal over moeten.

Stormwind
In de editie van 1953 kregen de renners bij Gent-Wevelgem te maken met een stevige stormwind. Met nog 50 kilometer te gaan, waren er 12 renners die streden om de winst, waaronder Rik van Steenbergen, Roger Decock, Hein van Breenen, Raymond Impanis en Germain Derycke. Toen het nog 25 kilometer was, demarreerde Raymond Impanis en met succes. Op de Vidaigne en op de Rodeberg kwam hij solo aan en op korte tijd had hij een voorsprong te pakken. Van Steenbergen kon nog bijbenen, maar moest uiteindelijk Impanis laten gaan en hij won die editie tegen de stormwind in!

Kasseienklassieker
In 1962 was Rik van Looy de eerste die het drieluik van kasseienklassiekers kon winnen met Gent-Wevelgem, de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. ‘62 was dan ook een geweldig jaar voor van Looy, want hij won ook nog twee etappes in de Giro d’Italia en drie zesdaagsen met Peter Post. Tijdens de Tour werd hij jammer genoeg uitgeschakeld door een valpartij.

rik van looy
Van Looy tijdens Gent-Wevelgem 1961
Toevallige winnaar
Het is april 1977 wanneer Bernard Hinault Luik-Bastenaken-Luik aan zijn palmares kan toevoegen. Vijf dagen hiervoor werd hij nog de toevallige winnaar van Gent-Wevelgem genoemd. Critici stelde dat hij had kunnen profiteren van de afwezigheid van grote renners als Merckx, Maertens, De Vlaeminck, Zoetemelk, Moser en Gimondi. Maar nadat hij, bovenop Gent-Wevelgem, ook Luik-Bastenaken-Luik won, moest toegegeven worden dat hij niet gewoon een toevallige winnaar was. Hierbij waren namelijk grote renners als Thurau, Merckx, De Vlaeminck, Dierickx en Maertens wel aanwezig en kon hij ze toch verslaan.

Recordhouders

Het record van Gent-Wevelgem wordt gedeeld door zes renners, met elk drie overwinningen.
  • Robert Van Eenaeme (1936, 1937, 1945)
  • Rik Van Looy (1956, 1657 en 1962)
  • Eddy Merckx (1967, 1970, 1973)
  • Mario Cipollini (1992, 1993, 2002)
  • Tom Boonen (2004, 2011, 2012)
  • Peter Sagan (2013, 2016, 2018)
Peter Sagan is momenteel nog actief als profrenner, dus hij kan nog altijd de absolute recordhouder worden.

De Belgen staan sterkst
In Gent-Wevelgem zijn het vooral Belgen die de eerste plaats wisten te behalen. Zo heeft België 50 overwinningen op zijn erelijst staan, waar Italië zich op een tweede plaats met 7 overwinningen tevreden moet stellen.

--

Wil jij net als Merckx stralen in het shirt van de Peugeot ploeg? Dan heb je geluk! Want je kan de outfits van deze iconische wielerploeg bij ons shoppen.

wielershirt peugeotwielershirt peugeotwielershirt peugeot

Ben je net als ons een grote fan van de wielersport? Houd dan zeker onze blog in de gaten. We plaatsen regelmatig nieuwe verhalen over wielerweetjes, opmerkelijke gebeurtenissen en updates van ons assortiment die zeker het lezen waard zijn!